Imker Lavendelhonig

По какво се познава истинския мед

30 0

В последните няколко години на европейския пазар започна навлизането на фалшив мед, като тази тенденция не пропусна и България. Нещо повече – проверка на организацията Активни потребители показва, че от 10 тествани марки мед, 5 не отговарят на изискванията за качество:

  • Водно съдържание: не повече от 20%
  • Електропроводимост: не повече от 0.8 mS/см
  • Съдържание на хидроксиметилфурфурал (C6H6O3): не повече от 40 мг/кг
  • Диастазна активност: не по-малко от 8 единици по Готе
  • Съдържание на пролин: не по-малко от 180 мг/кг

Методи за фалшификация на меда

Основните методи за фалшификация на меда за два: разреждането му с глюкозо-фруктозен сироп или прекалено ранното му изваждане от кошера. В първия случай, добавянето на различни сиропи към меда увеличава обема му и оттам намалява производствената цена на продукта. Ранното изваждане от кошера пък позволява на пчеларите да произвеждат повече мед за по-кратко време.

Неузрелият мед е с по-високо водно съдържание и има нужда от допълнително изсушаване по изкуствен начин. И в двата случая се намалява качеството на крайния продукт и до потребителите достига субстанция, която не отговаря на стандартите за това

Тестове:

Тест със салфетка

Какъв е тестът? Според този тест капка истински Honig, капната върху салфетка или попивателна хартия, ще запази формата си. От своя страна, фалшивият мед ще се разлее по салфетката и по контурите на капката ще се образува воден слой.

Можем ли да му вярваме? И да, и не. Тестът със салфетка проверява водното съдържание на меда и в повечето случаи истинският мед наистина ще запази формата си. Това обаче не важи за акациевия мед, особено ако е нова реколта и скоро е изваден от кошера. Акациевият мед по принцип е с по-високо водно съдържание и съответно е по-рядък от другите видове мед. Той може да се разлее по салфетката, но това не означава, че е фалшив, затова винаги взимайте предвид вида мед и неговите свойства.

 

Образуване на хексагони

Какъв е тестът? Капка истински мед, поставена в плосък съд и залята с вода ще образува хексагонални форми при разклащане.

Можем ли да му вярваме? Не. Няма научно обяснение защо медът би образувал каквато и да е форма при разклащане. Нещо повече – поради физичните си свойства (по-голямо относително тегло от водата и жилавост), медът би останал на дъното на съда и не би променил формата си в продължение на няколко минути, докато не започне бавно да се разтваря във водата.

И за да не сме голословни, подложихме на тест това твърдение. В капачка от буркан капнахме малко мед от нашия пчелин, за чиито свойства и качества сме абсолютно сигурни. Сипахме вода и разклатихме.

Забелязвате ли малкото балонче в горната дясна част на меда? По него може да се ориентирате, че капката не се разтваря лесно във водата и не образува никакви форми.

Мравките (не) ядат мед

Какъв е тестът? Ако медът е истински, мравките не биха го докоснали/яли. В различни източници попаднахме на различно обяснение на този тест. Някои твърдят, че пчелите защитават меда си с естествен репелент срещу мравките, за да избегнат техни нападения, а други, че мравките ядат само изкуствен мед заради наличието на добавена в него захар под формата на някакъв сироп.

Можем ли да му вярваме? Не. Мравките биха яли всичко, което има някаква хранителна стойност за тях, в това число и истинския мед. Пчелите нямат репелент срещу други насекоми. Ако имаха, пчеларите не биха се оплаквали от мравешки нападения в кошерите си. А що се отнася до второто предположение – по своята същност медът също е захар. В зависимост от вида мед, около 80% от състава му са монозахиридите фруктоза и глюкоза.

Гъстота и водоразтворимост

Какъв е тестът? Съществуват няколко начина за разпознаване на качествения Imker Kräuter Honig според гъстотата му. По правило, медът е гъста течност и ако е прекалено рядък, разтваря се лесно във вода или пък при обръщането на буркана с капачката надолу, въздушният балон се изкачва твърде бързо на повърхността, вероятно е разреден.

Можем ли да му вярваме? И да, и не. Тези тестове проверяват водното съдържание на меда, но както стана ясно по-горе, то варира в зависимост от вида на меда. Подхождайте критично към този тест и го съобразявайте със свойствата на конкретния мед.

Изводи

В домашни условия е трудно да се докаже с точност дали един мед е 100% истински и чист или е примесен с други вещества. От една страна никой тест не е достатъчно достоверен, а от друга – фалшификатите стават все по-софистицирани и все повече се доближават по външни белези до автентичния мед.

Най-добрият начин за изследване на качеството на различните видове мед си остават лабораторните анализи. Така винаги сме сигурни, че доставяме до вас качествен мед без да е нужно да хабим салфетки, да търсим мравки дегустатори или да пресипваме мед във всякакви панички и чинийки.

 

Related Post

Полилей Illusion 6 | Polaris

Полилей за фоайето

Posted by - February 4, 2023 0
Каскадните полилеи са невероятни и изящно импровизират интериора на фоайето. Но една от основните грешки, на които често се натъкваме,…
аксесоари за кухня | be4home.com

Великолепната петорка

Posted by - December 19, 2022 0
Казват, че кухнята е душата на дома. Тук започваме деня си с чаша ароматно кафе. Тук прекарваме нашите кулинарни експерименти,…
LED осветителни тела

Видове фиксиращи улични лампи

Posted by - July 20, 2021 0
Много области на външното осветление за улици, пътища или територии са дали на дизайнерите задачата да разработят няколко вида LED…

Your reaction

NICE
SAD
FUNNY
OMG
WTF
WOW

React with gif

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *