Спот JULIE 3R | shop.polarislighting.bg

Как да изберем спотове през 2022 г.: съвети и трикове

151 0

Преди да говорим за това как да избираме спотове, си струва да говорим за техните плюсове и минуси. Тогава вашата покупка ще бъде балансирана. Предимствата включват:

Акцент. Насочвайки тесен поток от светлина в желаната посока, вие подчертавате нещо важно: картина в хола, антики в килера, огледало в банята, арка – или поне ламинат на стената.

Зониране. С концентрирани греди е много по-лесно да разделите цялото пространство в стаята на различни функционални зони или визуално да го разширите.

Спот за открито | shop.polarislighting.bg

Компактност. Както всички други прожекторите и спотовете заемат минимум място. Поради това те могат да бъдат поставени дори в малки стаи с ниски тавани. Сред негативните аспекти на избора на спот можем да споменем: Не е за общо осветление. Ъгълът на лъча на такива лампи обикновено е тесен. Много е проблематично да се създаде равномерна светлина около стаята с тях. Не за всеки стил. Въпреки че гамата от декоративни дизайни за спотове е широка, те може да не се вписват в определени стилове – например стария тип. Не е за хора с ограничен бюджет. Прожекторите по подразбиране са по-скъпи от прожекторите. Освен това често трябва да купувате много от тях, от дузина – и бюджетът за осветление продължава да расте.

Спот за открит монтаж | shop.polarislighting.bg

Видове спотове по вид закрепване

Ако сте избрали точно този тип лампи, тогава трябва да разберете какви са спотовете. Има няколко вида:

Вградени спотове. Те се изрязват наравно с тавана и се закрепват с щепселни пружини. Ето защо тези лампи са много подходящи за опънати тавани. Минус: ъгълът на въртене е ограничен и част от светлинния поток може да бъде “отрязана” от самото тяло.

Спотове по скобата. Най-класическата визия. Осветителното тяло е монтирано на подвижен или гъвкав „крак“, понякога дори окачване, и може да се върти почти на 360 °. Заема минимално място и е възможно най-универсален на тавана и на стената.

Спот SHEEN 4 | shop.polarislighting.bg

Спотове по платформата. Всъщност това е само вариант от типа “скоба” – но има 3-4 източника на светлина и те са разположени на малка площ. С този дизайн функционалността на лампата се разширява и дизайнът става по-интересен.

Спотове на бара. Тук има много източници на светлина: 3, 5 или повече. Те се монтират върху продълговата пръчка (твърда или от струни), като формата може да бъде права, вълнообразна, дори затворена в кръг или квадрат. Изглежда впечатляващо – а гъвкавостта при настройка на светлината е максимална. След това трябва да помислите за мястото на инсталиране на лампата, тъй като има няколко вида спотове, от които да избирате:

Стена. Както може би се досещате от името, те се монтират на стената – всъщност това е модификация на аплика, само в малка кутия и с гъвкавост за регулиране на позицията. Такива модели могат да бъдат декоративни, функционални и да играят ролята на нощна светлина.

Таван. Най-често това са големи и комбинирани лампи за 2-5 източника на светлина, които се поставят на тавана. Също така, цилиндрични спотове с лек наклон на тялото могат да бъдат приписани на този тип – те почти не се отклоняват от вертикалата.

Универсален. Може би няма да е преувеличено, ако кажем, че повечето модели принадлежат към тази категория. Те могат да бъдат окачени както на стената, така и на тавана – крепежните елементи са предназначени за това. Освен това лампите могат да бъдат както единични, така и “групови”.

Related Post

Your reaction

NICE
SAD
FUNNY
OMG
WTF
WOW

React with gif

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *