Избор на съдове от неръждаема стомана

181 0

Съдовете за готвене от неръждаема стомана са задължителни във всяка кухня. Функционална е, в нея можете да готвите всичко. Тенджерите и тиганите от неръждаема стомана са лесни за грижа. И те ще се впишат добре във всеки кухненски стил.

Защо съдовете от неръждаема стомана се считат за универсални?

Съд за готвене от неръждаема стомана
Струва си да вземете тенджери,
тигани и други съдове за готвене, изработени от стомана, веднага щом решите да започнете да готвите, предимства:

– Минимално износване. При правилна грижа съдовете от неръждаема стомана ще изглеждат така, сякаш сте ги донесли от магазина вчера дори след няколко години.
– Безопасност. Металните сплави, използвани в съдовете от неръждаема стомана са химически неутрални, не реагират с храна и са устойчиви на корозия. Тънък филм от хромов оксид, който е част от сплавта здраво свързан с основата предпазва съдовете от корозия и предотвратява образуването на различни нежелани химични съединения.
– Консистенция на вкуса. Неръждаемата стомана няма пори и минимална грапавост на повърхността. Храната не гори и не залепва по гладките стени.
– Съвместим с всяка печка. Газова, ел. печка, стъклокерамични повърхности, индукционни панели.
– Лесен за грижа. Може да се мие на ръка и в съдомиялна машина.

Индукционен дълбок тиган

Инвестирането в качествени съдове за готвене от неръждаема стомана ще бъде най-изгодно във вашата кухня.

Неръждаемата стомана е много издръжлива, но можете да я надраскате ако постоянно използвате груби абразиви при миене. Драскотините не влияят на функционалността, но външният вид няма да е толкова ефектен.
В тенджера от неръждаема стомана не добавяйте сол към студена вода – на дъното може да останат трайни тъмни петна.

Какво да гледате при избор на съд?

Обърнете внимание на вида на сплавта. Златен стандарт – сплави 18/10 и 18/8. Цифрите показват количеството хром и никел в състава: съответно 18% хром и 10% или 8% никел.

Хромът реагира с кислорода във въздуха и образува прозрачен защитен филм върху повърхността, предотвратявайки разрушаването и корозия. Никелът в сплавта е отговорен за киселинната устойчивост и високия блясък.

Подходящи ли са съдовете от неръждаема стомана за индукционни котлони?


Неръждаемата стомана, от която са направени съдовете за готвене, принадлежи към немагнитния клас. Индукционната готварска печка включва използването на тенджери и тигани, които са магнетизирани. Обърнете внимание на етикета, за да не сбъркате. Ако в дъното на тигана има магнитна стомана, която в напречно сечение наподобява сандвич, тя е подходяща за индукция.

Какво друго да вземете на предвид?


Обърнете внимание на дебелината и броя на слоевете. За да се компенсира ниската топлопроводимост на стоманата, най-добре е дъното да съдържа 3 до 7 слоя. Според GOST дебелината на алуминия трябва да бъде най-малко 3 mm, а медта – най-малко 1,5 mm, това е оптималната дебелина на термостатичния слой за равномерно разпределение на топлината по цялата повърхност на дъното. Резултатът е съд за готвене, който се нагрява бързо благодарение на алуминия или медта и се охлажда дълго време поради стоманата. Ако дъното е набраздено, като релефния тиган, незалепващите свойства ще бъдат още по-добри и храната може да се пържи или сотира почти без масло.

Наличието на измервателна скала.

Това ще ви помогне да добавите количеството течност, изисквано от рецептата.

Related Post

Your reaction

NICE
SAD
FUNNY
OMG
WTF
WOW

React with gif

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *